Expedición ingeniera de agronomía

In de kustregio is de grote vakantie al een tijdje geleden ingezet en de tijd heeft hier zeker niet stilgestaan. Op 18 februari heb ik samen met mijn gastnichten Britney, Zuly en Kerly een reis gemaakt naar Cuenca. Waarom juist terug naar Cuenca? Wel, dat ik even kort vanaf het begin uitleggen. Dit is het begin van expeditie landbouwingenieur…

Vorig jaar ben ik naar de SID-in beurs in Kortrijk geweest. Daar heb ik redelijk lang gesproken met een professor van bio-ingenieurswetenschappen. Ik vertelde professor Wyseure toen dat ik volgend jaar een uitwisseling zou maken naar het verre Ecuador. Uit toeval bleek dat hij landbouwprojecten uitvoert in Cuenca en op zijn minst één keer per jaar daar ter plaatse is. Hij nodigde me uit om de projecten eens te gaan bekijken en ik mocht hem contacteren als ik dat wou. Een tijdje geleden herinnerde ik me de ontmoeting en heb ik hem gecontacteerd. Daarnaast heb ik ook contact opgenomen met de lokale contactpersonen van de universiteit van Cuenca en zij hadden speciaal voor mij een planning opgesteld voor mijn bezoek aan de universiteit.

Zo ben ik voor de derde keer in het fantastische Cuenca beland. Maandag 19 februari zou ik voor het eerst een bezoekje gaan brengen aan de campus Yanuncay, op de faculteit agronomie. Om 8 uur werd ik op de universiteit verwacht en ik moest vroeg uit de veren zijn. Wij verbleven namelijk bij de zus van mijn gastpapa die helemaal aan de andere kant van de stad woonde. Hoewel het in Ecuador meestal niet de gewoonte is om ergens op tijd te zijn, had ik mezelf voorgenomen om deze keer een goede eerste indruk te maken. Een kwartier van tevoren kwam ik met mijn gastnichten aan op Campus Yanuncay. Tenminste, dat dachten we toch. Totdat ik in het secretariaat vroeg naar de naam van de ingenieur die me zou begeleiden. Toen bleek dat niemand echt wist over wie ik het juist had. Uiteindelijk de helft van het gebouw afgelopen om er achter te komen dat dit niet de universiteit was, maar de middelbare school met dezelfde naam. Na nog een halfuur te voet hebben rondgedoold, kwamen we aan op de campus. Meer dan een halfuur te laat, ach ja. Ze hebben het me daar in de universiteit vergeven, we zijn ten slotte nog steeds in Ecuador.

Daarna kreeg ik meteen een rondleiding op de campus. We namen een kijkje in de orchideeënkwekerij, waar ze orchideeën verzamelen uit alle delen van Ecuador. Verder bezochten we serres waar de studenten zelf aan het werk waren met vakantiepractica. De studenten uit de richting agronomie-ingenieur waren heel vriendelijk en toonden me één van hun geneticaprojecten. Terwijl ik hielp met het overplanten van kleine cactussen, kon ik wat meer kennismaken met een aantal studenten. Het was een heel aangename ervaring om met mensen te kunnen praten die dezelfde interesses hebben.

 

De dag daarop heb ik samen met drie studentes een excursie gemaakt naar de boerderij van ‘El Romeral’. Cati, Enith en Erika waren heel vriendelijk en hebben me daar goed opgevangen. Op de boerderij wordt enorm veel geproduceerd: tomaten, paprika, aardbeien, braambessen, koffiebonen, avocado, aardappelen, appelen, tomate de árbol, uvillas… Tijdens de rondleiding botste ik op twee andere studentes die bezig waren met een project voor hun thesis. Zij onderzochten de ideale omstandigheden voor het kweken van een aardappelsoort. Op een open veld had men kleine percelen aardappelen geplaatst, elk met een ander percentage licht en water. De twee studenten waren op dat moment alle meetresultaten aan het verzamelen. Na de rondleiding heb ik geholpen met het scheiden van de koffiebonen en hun schil. En daarna natuurlijk genieten van een heerlijke verse koffie met pan de queso, gecombineerd met een gezellige koffieklets onder de studenten. Die avond heb ik mijn beste kooktalenten naar boven gehaald en voor de hele familie pannenkoeken gemaakt.

 

Woensdag mocht ik zelf de handen uit de mouwen steken in één van de laboratoria op de campus. Samen met een van de studenten en de professor kon ik meehelpen aan een practicum waarbij we het DNA van de aarde zouden bestuderen. Daarvoor moesten we eerst een extractie van het DNA uitvoeren. We werkten volgens een bepaald stappenplan en de professor gaf ons uitstekende begeleiding. Haast een oneindig aantal keer moesten we vloeistoffen overbrengen met een pipet en de centrifuge gebruiken. Zelf heb ik het practicum niet kunnen afwerken, omdat we geen tijd meer genoeg hadden. Ingenieur Eduardo Chica had een afspraak met de professor van België en het zou de ideale gelegenheid worden voor mij om hem nog eens te ontmoeten. Professor Wyseure was enorm vriendelijk en gaf me een korte rondleiding in het centrum van Cuenca. Hij kent de stad door en door en liet me de beste restaurants en musea zien. Wat later op de middag kwam ik mijn nichten tegen in het centrum en bezochten we het museum van de dichter Remigio Crespo Toral. Achteraf stelden mijn nichten voor om een wafel te gaan eten. Niet zomaar een wafel. Nee, een echte Belgische wafel! Wat verderop was er een gezellig eetkraampje dat eigendom was van een Belgische vrouw. Je kon er een wafel eten met fruit en ijs en zelfs typische Poolse specialiteiten stonden op de menukaart. Niet veel later zaten we te smullen van een lekkere Brusselse wafel. Als afsluiter van de dag passeerden we nog een marktje waar ze armbandjes, sleutelhangers en kettingen verkopen. Mijn oog viel op een armbandje gemaakt van koffiebonen dat ik niet kon laten liggen.

 

Op mijn laatste volledige dag in Cuenca ben ik ’s morgens de boerderij van Irquis gaan bezoeken. Op deze boerderij produceert men mest van melkkoeien. Daar kreeg ik vooral uitleg over de sproeitechnieken voor het gras dat ze aan de koeien geven. Wanneer we de boerderij verkenden bleek dat er niet alleen koeien te vinden zijn, maar ook een hele kwekerij van cavia’s. Een studente van dierengeneeskunde was de dieren op dat moment aan het verzorgen. Ze vertelde me zelfs welke soort nu het lekkerst was om op te eten. Dat moet ik zeker nog eens proberen, zo’n gefrituurde cavia! 😉

 

’s Middags besloot ik om afscheid te nemen van Cuenca en de stad nog eens te gaan verkennen samen met Britney, Zuly en Kerly. Eerst bezochten we de kathedraal, daarna de oudste kerk van Cuenca met het bijhorend museum en het bloemenmarktje. Op de bloemenmarkt kocht ik twee paar boeketten rozen om de zus van mijn gastpapa te bedanken voor het verblijf en de papa van mijn gastnichten die me elke dag met de auto gevoerd had naar de campus. Ten slotte gingen we binnen in het hoedenmuseum, oftewel: ‘Museo de sombreros’. Het museum was heel leuk ingericht en je kon er met je eigen ogen het productieproces van een hoed volgen. Men toonde hoe je door een machine met hoge druk de perfecte vorm van een sombrero kan creëren. En natuurlijk ontbraken de gekke hoedenfoto’s er niet aan. ‘s Avonds werden we uitgenodigd in het huis van de papa van mijn gastnichten en we werden verwend met een heerlijk diner. Het laatste avondmaal in Cuenca was dik oké.

 

Donderdagochtend namen we bus naar Machala met vier buitengewone dagen Cuenca in mijn achterhoofd. Ze waren voorbijgevlogen. En zaten vol nieuwe ervaringen.

Advertenties

Een gedachte over “Expedición ingeniera de agronomía

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s